Passie voor textiel en tuin

De jaarlijkse tentoonstelling van kunst in combinatie met tuinen ‘Zomer in Ichtegem’ heeft dit jaar Zedelgem als gastgemeente. Onder meer textieldesigner Katy De Bock zet in juli en augustus de deuren van haar atelier, in hoeve Suythem, en de omringende landschapstuin open. Echt de moeite waard om even langs te komen!

Al van jongs af aan is Katy De Bock met kunst en textiel bezig. Ze volgde opleidingen in o.m. Gent, Antwerpen en Tilburg. “Mijn passie voor textiel is enorm en gaat heel diverse kanten uit”, vertelt ze gedreven. “Ik hou veel van experimenteren, proberen en mezelf uitdagen, zodat er voortdurend nieuwe ideeën en ontwerpen groeien. Vaak ontstaan zaken als prototype, voor deelname aan een wedstrijd, en gaan die later een heel eigen leven leiden. Mijn laatste nieuwe creaties bestaan uit lampen met textielbekleding, waarbij de zelf beschilderde geweven structuur rond een koker met ledverlichting wordt aangebracht. Deze zijn prachtig als sfeerverlichting. In het textieldesign zitten vaak verwijzingen naar de realiteit. Zo staan strakke lijnen voor mij voor het DNA van mensen, heel actueel in tijden van vliegtuigrampen en hoge misdaadcijfers.”

Diverse technieken

Heel wat verschillende technieken duiken op in het werk van de kunstenares. “Zo gebruik ik veel de Japanse ‘shibori’ vouw- en verftechniek”, vervolgt Katy. “Die kan leiden tot heel diverse ontwerpen met textiel, waaronder broches, sjaals, tegels, zuilen, landschappen, herbeklede handtassen, enzovoort. Veel mensen zullen wellicht mijn textieltegels kennen die ingewerkt zitten in het gemeentehuis van Zedelgem. Bij de transfertechniek wordt opgespannen textiel dan weer met een pers bedrukt in meerdere lagen, tot wel acht boven elkaar. Zo kan je alle schakeringen maken die je wil en perfect op maat werken. Een andere fascinatie die ik al heb van op jonge leeftijd is het handweven van tapijten. Ook hier is het vooral het experiment dat mij boeit. Zo werk ik momenteel aan een cirkelvormig tapijt waarop een tulp in close-up te zien is. Zo probeer ik een ‘oubollig’ product nieuw leven in te blazen, terug hip te maken. Het is mijn streefdoel dit ontwerp tegen het einde van Zomer in Ichtegem af te hebben. Ik hoop dat het zal lukken, want tapijten weven is een enorm arbeidsintensieve bezigheid.”

Engelse landschapstuin

Een andere passie van Katy en haar man is de landschapstuin rond hoeve Suythem. “We baseerden ons bij het ontwerp vooral op de Engelse tuinen, maar hebben de bestaande elementen zo veel mogelijk behouden. Verdere uitbreidingen deden we vooral met een streekeigen invulling. Deze tuin telt heel wat verschillende afdelingen: omhaagde kamers met bloemen en zithoekjes, een rozen- en moestuin, een orangerie, een aangelegd bos, een zwemvijver en gewone vijver, enzovoort. Het wordt nog een hels karwei om alles tegen de zomer ‘klaar’ te krijgen, want we zijn ook nog verschillende veranderings- en verbeteringswerken aan het uitvoeren. En in een tuin is er altijd werk”, besluit Katy.

Wie echt even wil ontsnappen aan de drukte van het leven: kom naar dit stukje aards paradijs in de schaduw van Kasteel d’Aertrycke. Hier is de rust nog tastbaar aanwezig en geniet je van het pure geluid van kikkers en vogels. Samen met het prachtige atelier een uiterst inspirerende omgeving.

Het atelier en de tuin van Katy De Bock kan je bezoeken van 4 juli tot 31 augustus in het kader van Zomer in Ichtegem, telkens op zaterdag, zondag en maandag van 14 tot 18.30 uur. Adres: Zeeweg Zuid 29, 8211 Aartrijke (nabij de parking van kasteel d’Aertrycke). Gratis toegang.